Diy kókusztál

 Sziasztok!

  Nemrég készítettünk kókuszból tálkát és megmutatjuk nektek, hogy hogyan tudtok ti is ilyet készíteni. A kókuszdiót, ami a tál alapja, azt a tescoban szereztük be, kicsit drágább a többi kókuszhoz képest, mivel nagyobb, meg van gyengítve az oldala, le van szőrözve és elvileg Thaiföldről érkezik. Most pont szerencsénk volt és akciós áron szereztük be. Az elkészítés egyszerű, viszont a csiszolás igencsak időigényes. YouTube csatornánkon egy tutorial videót is találtok, ide be is szúrtuk.



       



Szükséged lesz:
  • kókuszdió (olyat válassz lehetőleg, amiről leszedték a szőröket, de ha nincsenek leszedve, akkor maximum több ideig kell csiszolni) 
  • csiszolópapír
  • napraforgó olaj
  • kéztörlőpapír
  • kés
  • fűrész (elektromos a legpraktikusabb)


Elkészítés:

  A kókuszdióhoz járt egy kis fapálcika, de sima hurkapálca is jó, szóval az egyik oldalán lévő három pötty közül csak az egyiket szúrtuk ki és egy tálra tettük, hogy kifolyjon a kókuszvíz. Ezután ha nincs meggyengítve a kókuszod középen, akkor a kókusz felénél rajzoldd be ahol el fogod vágni. A vonal vagy a gyengítés mentén kell elfűrészelni. Az elfűrészelt kókuszból kiszedtük a kókusz húsát (a bejegyzés végén mutatunk egy két ötletet a felhasználására). És itt jön a nagy meló, mivel kívül belül le kell csiszolni. Belül kevesebb ideig kell, de az a lényeg, hogy se kívül se belül ne legyen rücskös. A szélekről se felejtkezzünk el! Ha kész a csiszolás, akkor a kéztörlővel és egy icipici vízzel ki kell törölni a port. Ezután egy másik olajba mártott kéztörlővel kell vékonyan lekenni a tálat kívül belül. Várjuk meg míg megszárad, majd még kétszer meg kell ismételni. Utolsó réteg után minimum 4 órát kell várni és utána már használható is! Mi azt, amelyiknek az alján van a picike lyuk, azt csak belül csiszoltuk le, mert az inkább egy száraz nasik számára szolgáló kínálótál és kívülről szép a textúrája. 


Ötletek a nyers kókuszhoz (a barna részt le kell hámozni):
  • kókusztej
 A kókuszt (mindet, ami benne volt) és 5dl és 1l mennyiségű vizet kell összeturmixolni. 5dl vízzel a sűrűbb, krémes, hűtőben keményedő, míg 1l-rel a híg, sima kókusztej szerű lesz, a vizet ezeknek a függvényében kell adagolni. Egy mély tányérra teríts egy konyharuhát és öntsd rá a tejet, ami fent marad a konyharuhán, azt nyomkodd ki! 3-4 napon belül kell elfogyaszatani.
  • kókuszliszt
  A kókusztejből megmaradt kinyomkodott, száraz kókuszt tedd sütőpapírra, majd 100 'C-on légkeveréses sütőben süsd 50 percig, 10 percenként keverd át! 
  • kókuszchips
  Gyaluval vagy zöldséghámozóval szeleteld vékonyra kókuszdarabokat, majd süsd 100 'C-on 30-40 percig, 10 percenként keverd át!
  • kókuszreszelék
  A kókuszt reszeld le és süsd 100 'C-on 30-40 percig, 10 percenként keverd át!

Reméljük sikerült inspirációt nyújtani nektek!
Szép őszt!
〜P&P♡



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HALLOWEENI "véres" kéz

macaron, a tökéletes recept